5 belangrijke tips tegen hacken

Thuiswerken is aan de orde van de dag. Dit brengt bepaalde voordelen met zich mee zoals vermindering van de reistijd, maar ook bepaalde nadelen. Als u thuis werkt bent u kwetsbaarder voor hackers doordat de beveiliging van het netwerk vaak minder goed is dan op het werk. De digitale wereld is constant in ontwikkeling, ook hackers. Hoe verkleint u de kans om gehackt te worden? Wij hebben 5 belangrijke tips tegen hacken voor u op een rij gezet.

1. Update het besturingssysteem.

Dit is een belangrijke stap om cybercriminelen en virussen buiten te houden. In een update worden bugs en zwakke plekken in de software opgelost. Criminelen kunnen geen gebruik meer maken van de zwakke plekken na het uitvoeren van een update.

2. Maak gebruik van een veilige VPN-verbinding.

Met een VPN-verbinding is uw verbinding met het internet versleuteld. Uw data wordt omgeleid naar een VPN-server. Dit is een stuk veiliger, mede door de zware encryptie. Ook zijn uw IP-adres en locatie niet meer voor iedereen toegankelijk. Een VPN-verbinding is voor hackers moeilijk te hacken.

3. Installeer een virusscanner.

In de praktijk komt het vaak voor dat mensen hun eigen (oudere) laptop gebruiken om thuis te werken. Virussen wil je te allen tijde mijden op je computer en telefoon. Daarom is het belangrijk om op alle apparaten een virusscanner te gebruiken. Een virusscanner scant het geheugen en de bestanden van het systeem op verdachte patronen.

4. Gebruik een goede firewall.

Een firewall zorgt als het ware voor een digitale muur om uw computer of telefoon heen die u beschermt tegen indringers. Hackers kunnen door een goede firewall minder makkelijk binnenkomen.

5. Sla bestanden op in een veilige cloudopslag.

Bewaar ook bij voorkeur uw bestanden op twee verschillende plekken. Mocht uw bedrijf slachtoffer worden van een ransomware aanval dan bent u niet al uw bestanden kwijt. Een back-up kan u lokaal en in de Cloud maken. Gebruik voor een lokale back-up een externe harde schijf en beveilig deze met een sterk wachtwoord. Voor een back-up in de Cloud zijn er verschillende cloudopslagdiensten, zoals Google Drive en Dropbox. Maak gebruik van een meerfactorauthenticatie waarbij twee inlogmomenten nodig zijn, bijvoorbeeld met een wachtwoord en een sms bericht met een code.

Conclusie

Hackers proberen steeds nieuwe manieren te vinden om data te stelen. Gebruik veilige verbindingen en een goede firewall om de digitale deur niet wagenwijd open te zetten voor criminelen. Daarnaast is het belangrijk om uw computer of telefoon ‘schoon’ te houden. Update tijdig het besturingssysteem en gebruik een virusscanner. Neem niet het risico om al uw bestanden kwijt te raken. Sla uw bestanden op meerdere plekken op in een veilige clouopslag.

Met de bovenstaande tips tegen hacken en door uiteraard goed op te letten wordt het voor een hacker een stuk lastiger om data te stelen. Datadiefstal wordt dus moeilijker en veel leed kan worden voorkomen. Mocht u nog vragen hebben, neem contact op met Kop ICT.